Živimo u vremenu kada se tehnologija uvukla u sve pore naših života, tako da teško možemo zamisliti svakodnevno funkcionisanje bez primene interneta i traženja informacija preko google-a i drugih pretraživača. Nismo ni svesni koliko lako možemo saznati bilo šta što nas zanima. Bilo da tražimo recept za neko jelo, bioskopski ili pozorišni repertoar, preporuku za dobru knjigu, želimo da znamo vremensku prognozu, red vožnje gradskog prevoza, želimo da znamo značenje određenog simptoma ili bilo šta drugo. Sve je na internetu.

Svesni smo činjenice da nam je tehnologija olakšala živote, ali treba što pre da postanemo svesni i da nas je ta ista tehnologija pretvorila u individue koje zbog brzog načina življenja sve manje vode računa o svojim osnovnim potrebama (hrana, unos vode, spavanje, kretanje, kontrola stresa).

Postoje brojne aplikacije koje nam u procesu menjanja ili sticanja navika mogu pomoći. Bez obzira da li se aplikacija instalira na mobilni telefon, tablet ili se koristi u vidu takozvanog health sata.

Aplikacije za redovnost obroka, unos vode, kretanje, spavanje i mnoge druge imitiraju pisanje Dnevnika životnih navika i olakšavaju ponavljanje postavljenih ciljeva za usvajanje zdravih navika. Aplikacija podseća i time omogućava da se određeno ponašanje ponavlja dok se ne stvori pravilna navika.